Daň z nemovitosti - nezapomněli jste?

Daň z nemovitosti - nezapomněli jste?

     Pokud jste v roce 2023 koupili, zdědili nebo získali darem nemovitost, nezapomeňte do 31.ledna podat přiznání k dani z nemovitých věcí. Přiznání musíte podat i v případě, že na nemovitosti došlo k nějaké změně, například jste přistavěli další část domu nebo jste naopak prodali část zahrady sousedovi.

     Pokud se na nemovitosti nic nezmění, daňové přiznání v dalších letech již podávat nemusíte, finanční správa vám automaticky zašle složenku s částkou a údaji k platbě. Můžete si také nechat daň přidat do květnového SIPO nebo si můžete požádat o zaslání platebních informací přes datovou schránku nebo emailem - o všechny tyto služby ale musíte na finančním úřadě předem požádat.

     Daň je nutné uhradit každý rok do 31.května a hradí ji ten, kdo je vlastníkem k 1.lednu daného roku ( tedy hradíte ji i v případě, že např. v březnu nemovitost prodáte).

A co bývalí vlastníci? Zákon ukládá povinnost komunikovat s finančním úřadem, a to buď formou podání daňového přiznání (pokud jsou zároveň vlastníci jiné nemovitosti než kterou prodali) anebo formou písemného oznámení, že v roce 2023 přestali být vlastníky nemovitých věcí a nadále již k 1. 1. 2024 nejsou vlastníky žádné nemovité věci ani poplatníky daně za nemovité věci v příslušném obvodu územní působnosti finančního úřadu. Doporučuji se telefonicky nebo osobně informovat na příslušném finančním úřadu. Pracovníci Vám ochotně poradí.

     Formuláře pro daňové přiznání si můžete vyzvednout na každém finančním úřadě nebo je najdete na webových stránkách daňové správy 

     Máte dotazy? Neváhejte se na mě obrátit, rád Vám pomohu.

Jan Homola reality
Autor: Jan Homola reality

Realitám se věnuji od roku 2007. Úspěšně jsem zrealizoval víc než 280 obchodů. Vyzkoušejte mě. Pomohu prodat i Vaši nemovitost.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Odhad ceny nemovitosti ZDARMA

Spočítejte si orientační cenu vaší nemovitosti.

Spočítat ZDARMA